Konu İçindeki Başlıklar
2 Yaş Sendromu
2 yaş sendromu, ebeveynlerin korkulu rüyası olan çocukta 2 yaş sendromu tam olarak ne demektir, ne gibi belirtilerle gelir ve ne yapmak gerekir. Bu makalede 2 yaş sendromuna ilişkin pek çok sorunun yanıtını bulabilirsiniz.
2 Yaş Sendromu Nedir?
Çocuklar 1,5 yaşından 3,5 yaşına kadar zorlu bir devreye girerler. Çocuğun kişiliği oluşmaya başlamış, kendini bir birey olarak görmeye başlamış, kendisinin farkına varmaya başlamış, istediklerini nasıl elde edeceğini ve yaptıracağını öğrenmeye başlamıştır.
Yani bir nevi küçük ergen olmuştur. Literatürde de küçük ergenlik (Terrible Two) olarak geçen bu dönem, anne ve babaların en çok zorlandıkları ve sabırlarının zorlandığı bir dönem olarak bilinir.
2 Yaş Sendromu Belirtileri
Bebeklerde 2 yaş sendromunda, isteğini konuşarak anlatmak yerine tiz çığlıklar atan çocuklar almıştır. Pek çok şeye başkaldırır, yumruklarını sıkar, ayaklarını yere vurur ve hata tekme atarlar.
Kullandıkları sözcük ve cümleler genellikle olumsuzluk içerir. “Hayır, gelmeyeceğim, istemiyorum, yemeyeceğim, yatmayacağım, gitmeyeceğim, banane” kelimelerini bolca kullanırlar.
2 yaş sendromu belirtilerini asla ruh hastalığı belirtileri olarak görmemek gerekir. Bu, bebeklerin doğal yaşamlarında meydana gelen bir durumdur. Doğal karşılanması gerekir. Sendromu kolayca ve hızlıca atlatmak gerekir. 2 yaş sendromu belirtilerinde bebek sürekli etraftaki nesneleri kurcalar, ailesiyle şiddetli bir şekilde inatlaşır, şiddete eğilim gösterir. Anne babalar çocuklarındaki bu durumu normal karşılamalı ve çocuğa anlayışlı yaklaşmalıdırlar.
Çocuk üzerinde baskı kuran, yasak getiren davranış ve söylemlerden özellikle kaçınılmalıdır. Bu tepkiler çocuğun daha da agresifleşmesine sebep olur.
Peki 2 yaş sendromu ne yapılmalı, anne babalara düşen görev nedir, 2 yaş sendromu nasıl atlatılır işte yanıtları…
Çocuk öfkelendiğinde dikkatini başka yere çekmeye çalışın. Onuna cebelleşmek yerine ilgisini bir nesneye çekin. Hayır dediğiniz bir husus geliştiğinde ağlıyorsa, ona yeni bir masal öğrendiğinizi söyleyin ve anlatmaya başlayın, yahut yeni bir oyun öğretin. Sürpriz içeren ve onun dikkatini başka yöne çekecek bir şeyler bulun. Bu çok faydalı olacaktır.
Çocuğun davranışlarına karşı tutarlı olun. Çocuğun bakımında rolü olan herkes; anne, baba, büyükanneler, dedeler ve diğer aile bireyleri çocuğun davranışlarına aynı tepkileri vermeliler ki çocuk hem ikileme düşmesin hem de kendisini hayır denildiğinde, işini diğer bir kişiyle halledemeyeceğini bilsin. Bu yüzden tutarlılık çok önemlidir.
Çocuğa seçme şansı verin.
Bırakın yemeğini döke saça da olsa kendisi yemeye çalışsın, yeleğini kendisi giysin, çok yüksek olmayan bir yere tırmanıp inmeyi kendi kendine başarsın.
2 yaş sendromu ne zaman biter derseniz buna uzmanlar da kesin ve net bir cevap veremiyor. Çoğu kez 3 yaş hatta 4 yaş sonuna kadar devam ettiği görülebilmektedir.
Kaynak: http://www.pufnoktalari.net/2-yas-sendromu-nedir-2-yas-sendromu-belirtileri-nelerdir/