Konu İçindeki Başlıklar
Ananas, sıcak iklimlerde yetişen son derece lezzetli bir meyvedir. Daha çok tropikal iklimli ülkelerde rastlanan bu özel meyve, ülkemizde de son dönemlerde daha sık tüketilmeye başlandı. Hemen hemen bütün büyük market ve manavlarda kolaylıkla bulunabilen ananas, hem meyve olarak hem de meyve suyu olarak tüketilebiliyor.
Büyük dikenli ve sert bir dış kabuğa sahip olan ananas lezzetli olmasına lezzetli ve faydalı olmasına faydalı ama bu meyve nasıl yeniyor, dış kabukları nasıl soyuluyor, ananası sert kabuklarından ayırabilmek kolay mı, varsa yöntemleri nelerdir gelin bir bakalım.
Ananası, yapısına uygun olarak soymak gerekir. Ananasın kabukları hayli sert ve zor soyulan yapıda olduğu için büyükçe ve keskin bir bıçaktan yardım almak gerekecektir.
Ananası kesmek için ilk iş olarak, meyvenin baş kısmındaki yaprakları kesmek gerekir. Bu yaprakların kök kısımları oldukça serttir. Bu kök kısımları bıçak ucu ile bastırılarak çukur hale getirilerek yaprak kısımları tek seferde çıkarılmalıdır. Ananasın tepe kısmını çıkardıktan sonra dikey şekilde tutarak, sert kabukları da yukarıdan aşağıya doğru kesilerek çıkarılmalıdır.
Ananas kabuklarını keserken, ilk kabuğu çıkardıktan sonra incelik ya da kalınlığına göre diğer kısımları kesmeyi belirleyebilirsiniz. Ananasın kabuğunu çok ince kesmek meyvenin üzerinde kabuk kalmasına, çok kalın kesmek ise meyvenin bir kısmının ziyan olmasına neden olur.
Ananasın tamamını soyduktan sonra, meyve üzerinde dikenli kısımlardan kalan siyah noktalar olabilir. Bu siyah noktaları, bıçağın ucu ile meyve üzerinden alıp tamamen temizleyin.
Ananas alırken yemeye elverişli ve olgun olup olmadığını anlamak için dip kısmına hafifçe bastırın. Eziliyor olması gerekir. Bir de üst kısmındaki yapraklarından bir tanesini çektiğinizde yaprak rahatça kopuyorsa yemeye uygun demektir. Ananası dilimli değil de bütün halde aldığınızda şu soru, cevabını arar: ananas nasıl kesilir ?
Bu sert meyveyi kesmek ve soymak için keskin ve büyük bir bıçağa ihtiyacınız var. Tırtıklı ekmek bıçakları bu iş için uygundur. Bir adet de kesme tahtasına ihtiyacınız olacak. İlk olarak ananasın üst kısmında bulunan yaprakları, patlıcanın sap kısmını keser gibi kesin. Sonra alt taraftaki sert kısmı çıkarın. Bu işlemi de yaptıktan sonra ananası dik konuma getirin. Yukarıdan aşağıya doğru derince keserek kabuğunu soyun. Kabuk soyulduktan sonra ananasın üzerinde kalan siyah nokta ve tanecikleri bıçak yardımıyla kesin ya da sivri bir bıçakla oyarak ayıklayın.
Peki ananas nasıl yenir derseniz, biraz teknik biraz da sizin seçiminize kalmış diyebiliriz. Ayıkladığınız ananasınızı artık dilimleyebilirsiniz. Bunun için de ananası dik konumda tutup önce ikiye, sonra dörde bölün. Her parçanın ortasındaki sert bölümleri, elmanın göbeğindeki çekirdekli kısmı temizler gibi temizleyin. Elinizdeki dört parça ananası artık arzu ettiğiniz biçimde dilimleyebilirsiniz. İster küp şeklinde, ister elma dilimi, isterse uzun uzun dilimleyerek yiyebilirsiniz.
Ananasın kolay soyulması ve dilimlenmesi için meyvenin seçimi de önemlidir. Hem lezzet güzelliği, hem sağladığı fayda hem de servise hazırlanma aşamasında kolaylık olması için tam olgunlaşmış ananas seçimi yapılması gerekir. Bu seçim sırasında ananasın tam olgunluğa eriştiğini yaprak renklerinden anlamak mümkündür.
Koyu yeşil renkli yapraklı ananaslar hem daha lezzetli hem de daha olgun ananaslardır. Ancak bazı tam olgunlaşmış ananaslarda çürüme, bozulma durumu söz konusu olabiliyor. Bu durum ile karşılaşmamak için ananasın alt kısmının satın alınmadan önce iyi kontrol edilmesi ve küf olup olmadığına bakılması gerekir. Eğer ananasın altında küf varsa bu ananas fazla olgunlaşmış ve çürümeye yüz tutmuş olabilir.
Ananas çok faydalı bir meyve olmasının yanında aynı zamanda alerjen özellikte bir meyvedir. Bu nedenle tüketilmeden önce mutlaka küçük bir test yapılması ve ona göre tüketilmesi gerekir.
Ananas ve ananas suyu çok nadir de olsa, ciltte kızarma, bulantı, kaşıntı, ishal, alerjik reaksiyon gibi şikayetler meydana getirebilir. Bu tür şikayetler görüldüğünde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Burada yapılacak testle, kişinin, ananasın içinde bulunan hangi maddeye karşı hassasiyetinin olduğu tespit edilmelidir. Kişinin hangi maddeye yahut maddelere karşı alerjisi varsa o maddeleri içeren meyve ve sebzelere karşı bir önlem almak da kolaylaşır.
Ananasın Faydaları Nelerdir?
Sadece lezzet olarak değil, görünüm anlamında da hoş ve çekici bir meyvedir ananas. Anavatanı Güney Amerika olan ananas, iri meyveli, hoş kokulu, bol sulu ve çok lezizdir. Görünüm olarak pek çok meyveden farklı olan ananasın meyvesinin üzeri sepet gibi örülmüş altın renginde kalın bir kabuktan oluşur, en üst kısmında da bir demet yaprak bulunur. Ananas tropikal bir meyve olduğundan ananas nerede yetişir sorusu sıkça sorulur.
İlk olarak Brezilya’da bulunan bu hoş tropikal meyve, İngiltere’ye ve Fransa’ya götürülerek yetiştirilmiş ve oradan da dünya üzerindeki yolculuğu ve tanınırlığı başlamıştır. Günümüzde hemen hemen her ülkede pazarda, manavlarda ve süpermarketlerin meyve reyonlarında sıkça karşılaşılan bir yaygınlık ve popülariteye kavuşan ananas dış görünümünün güzelliği kadar, sağlığa olan faydaları ile de göz dolduruyor.
Bakalım ananasın faydaları denildiğinde neler çıkıyor karşımıza…
İçeriğindeki yoğun A ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, manganez ve kalsiyum içeren ananas; kemikler, bağ doku ve kalp sağlığı açısından son derece faydalı bir meyve olma özelliği taşıyor.
Boğaz ağrısı, sinüzit, gut ve şişliklere iyi gelmesi de ananasın faydaları arasında sayılabilir.
Ananasın faydaları arasında hipertansiyona iyi gelmesi de sayılabilir. Yüksek tansiyon hastalarına sıklıkla önerilen ananas, potasyum içeriği sayesinde tansiyonu dengeleyen ve kalbin rahat çalışmasını sağlayan çok hayati bir yeteneğe de sahiptir.
C vitamini içeriği sayesinde cildin erken yaşlanmasını önleyen ananas, hücre ve dokuların yenilenmesini de sağlar. Bilhassa göz kenarlarındaki ince kırışıklıkları açmak için taze sıkılmış ananas suyunu 10-15 dakika boyunca bu bölgelere uygulayabilirsiniz. Taze sıkılmış ananas suyu tüketerek C vitamininin saç dökülmesine engel olmasını sağlayabilirsiniz.
Ananas Diyeti
1.ve 2. Gün:
Sabah: 100 gram yağsız beyaz peynir, 1 su bardağı ananas suyu ve dilimlenmiş ananas
Öğle: 1 su bardağı ananas suyu ve dilimlenmiş ananas
Akşam: 100 gram tavuk eti, 1 su bardağı ananas suyu ve dilimlenmiş ananas
Ananasın kalorisi ve besin değerleri nasıldır kısmına gelecek olursak karşımıza son derece zengin bir tablo çıkıyor.
100 gramı ortalama 48-50 kalori içeren ananas; yoğun vitamin, mineral, lif ve özellikle de bromelain enzimi içeriği ile son derece zengin ve değerli bir meyvedir
100 gram ananasın besin değerleri:
100 gram ananasın mineral değeri:
100 gram ananasın vitamin değeri
Kaynak: http://www.pufnoktalari.net/ananas-nasil-soyulur-ananasin-faydalari-nelerdir/