Konu İçindeki Başlıklar
Hipertansiyon, değişik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan tansiyon yükselmesidir.
Hipertansiyon Nedir?
Hipertansiyon nedir sorusuna daha geniş bir yanıt verecek olursak; damar içindeki kanın damar duvarına yaptığı basınçtır diyebiliriz. Kanın damarlarda dolaşabilmesi için belli bir basınçta atması gerekir. Bu basınç normalden fazla olduğunda yüksek tansiyon oluşur.
Kanın damar duvarlarına yaptığı etki, belli bir süre sonra damar içinde tahribat ve hasar meydana getirir. Yüksek tansiyon sebebiyle organlara giden ve onları besleyen damarlarda genişleme, tıkanıklık yahut yırtılma oluşabilir. Hipertansiyon organlara giden kan akışını bozar ve bu da organ yetmezliklerine sebep olabilir.
Kan basıncı zaman zaman belirli sebeplere bağlı olarak yükselir. Bu yükselme geçici ise basit yöntemlerle düşürülebilir. Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişide hipertansiyon hastalığı görülmektedir. Bu sayının az bir kısmı tedavi edilebilmektedir.
Hipertansiyon uzun müddet belirti vermeyebilir. Bu da beyin, böbrek, kalp ve damarlarda hasar bırakabilir. Bu yüzden yüksek tansiyon “sessiz düşman” olarak da adlandırılır.
Hipertansiyon Nedenleri
Hipertansiyonun ortaya çıkış sebepleri arasında ilk sırada genetik yatkınlık gelir. Ailesinde yüksek tansiyon problemi olan kişilerde bu sağlık problemine doğuştan bir yatkınlık vardır.
Bunun dışında şu faktörler de tansiyon yükselmesine sebep olmaktadır:
Yüksek tansiyon ağırlıklı olarak yetişkinlerde ve yaşlılarda görülmesine karşın, yetersiz beslenen ve hareketsiz çocuklarda, ailesinde yüksek tansiyon öyküsü olan gençlerde ve kalp ve böbrek hastası kişilerde de görülebilmektedir.
Hipertansiyon denilince primer dediğimiz esansiyel hipertansiyon da hipertansiyon içinde incelenen başlıklardan birisidir. Esansiyel hipertansiyonda, kan basıncı herhangi bir sağlık problemine bağlı olmaksızın yükselir.
En yaygın hipertansiyon türü olan esansiyel hipertansiyonun ortaya çıkış sebepleri ile ilgili kesin ve net bilgi yoktur ama aileden alınan genetik faktörlerin en büyük etken olduğu bilinmektedir. Hipertansiyon kalp dolaşım sistemini, sinir sistemini, hormon sistemlerini ve böbrekleri kapsayan ve birden çok sistemi etkileyen bir rahatsızlıktır.
Hipertansiyon Tedavisi
Bünyede hipertansiyon geliştiğini nasıl anlarız, yüksek tansiyon belirti verir mi? Elbette bazı sıkıntılar ve tuhaflıklar hissedilir ve bu belirtiler de genelde herkesçe bilinir. Belirli aralıklarla tansiyonu ölçtürmek gerekir; zira bu sessiz düşman nadir de olsa belirti vermeden de ilerleyebilmekte ve böbrekler başta olmak üzere kalp damar sistemi ve beyin gibi hayati organlarda tahribat oluşturabilmektedir.
En belirgin hipertansiyon belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, kulaklarda çınlama, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görme bozukluğu, halsizlik, burun kanaması, yorgunluk, merdiven çıkmakta ve yürümekte zorlanma, sık idrara çıkma, gece uykudan uyanıp idrara çıkma, bacaklarda şişlik sayılabilir.
Geçici bir sebebe bağlı, anlık tansiyon yükselmelerinde limonlu su içmek, potasyum içeren idrar söktürücü haplardan destek almak basit yollarla tansiyonu düşürmeye yarar ve başarı da sağlanır. Ama tansiyon yüksekliği genetikse ve sürekli sıkıntı vermeye başlamışsa tedavi konusunda hekim desteği gerekir. Hipertansiyon tedavisinde kan basıncı 14/9’un altına düşürülmelidir.
Hastada şeker hastalığı, böbreklerde sıkıntı, yetmezlik gibi durumlar varsa ve organ hasarı gelişmişse kan basıncını düşürmek gerekir. Hipertansiyon tedavisinde, tuz alımının kısıtlanması, düzenli hareket ve egzersiz, kilonun en ideal seviyede tutulması en önemli detaylardır.
Hipertansiyon inme, kalp krizi, böbrek yetmezliği, beyin kanaması gibi riskleri beraberinde getirdiğinden erken tanı ve tedavi son derece hayati önem taşır. Erken tanı koyulan ve kontrol altında tutulan hipertansiyon risk teşkil etmez ve yaşam kalitesini düşürmez.
Hipertansiyon kişiye özel olarak yapılmalıdır. Hipertansiyon için hekimin reçetelediği hipertansiyon ilaçları düzenli olarak kullanmaktan vazgeçmemek gerekir. Bu ilaçlar tansiyonu dengelediği gibi kalp damar sistemini korur ve böbreklerin tahrip olmasını engeller. Her hastaya verilecek hipertansiyon ilacı farklıdır ve bunu zaten hekim belirleyecektir. Tansiyon düzenlendikten sonra ilaçların kullanımının bırakılıp bırakılmayacağı da yine hekim tarafından belirlenir.
Her ne kadar bu tarz ciddi sağlık problemlerinde hekim görüşü ve gözetimi önemliyse de, acil çözümler geliştirebilmek için basit ama etkili yöntemleri bilmekte yarar vardır. Hipertansiyon nasıl düşürülür hususunda bu tarz etkili ve pratik yaklaşımları bilmek önem taşır. Bakalım onlar neler…
Tansiyonunuzun çıktığına kanaat getirdiğinizde başınızı soğuk suyla yıkayabilirsiniz. Soğuk suyun sinirleri uyarıcı etkisi sayesinde tansiyonun düşmesi sağlanabilir. Duş alabilecek durumdaysanız su çok soğuk olmamak kaydıyla duş da alabilirsiniz.
Kaynak: http://www.pufnoktalari.net/hipertansiyon/