Konu İçindeki Başlıklar
İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur
İdrar yolları enfeksiyonu toplumda çok sık karşılaşılan ve sıkıntı veren bir rahatsızlıktır. Böbrekler, idrar torbası (mesane), idrar kanalları ve sidik borusu (üretra) idrar yolunu oluşturan organlardır. İdrar yolu üst ve alt olarak ikiye ayrılır. Bakteriler ve mikroplar, zayıf düşmüş bir savunma sistemini alt ederek, idrar yolu iltihabı da denilen rahatsızlığı meydana getirir. Bu şekilde enfekte olan idrar yolları, belli başlı belirtiler ve şikayetlerle sinyal vermeye başlar. İdrar yollarını enfekte eden mikropların başında insan dışkısında bulunan E.coli mikrobudur. Enfeksiyon nereyi etkilediyse o ismi alır. Sözgelimi, daha çok kadınları etkisi altına alan ve sistit denilen idrar yolu enfeksiyonu, aslında bir mesane enfeksiyonudur.
İdrar yolu enfeksiyonu, gerçekten de erkeklerden çok kadınları etkileyen ve çok sık rastlanılan bir sağlık problemidir.
Her ne kadar sızı ve rahatsızlık verse de bir kaç gün içinde kendiliğinden geçer. Çocuklarda da görülebilen idrar yolları enfeksiyonu doktorun vereceği antibiyotik ile kısa süre içinde atlatılır. idrar yolları enfeksiyonu idrar testi ile kolayca teşhis edilir. İdrar yolları enfeksiyonlarına yol açan sebeplerin başında bakteriler gelir. Zararlı bakteriler aslında vücudun savunma sistemi tarafından hemen dışarı atılır; ancak bazen de savunma sistemini devre dışı bırakarak enfeksiyon oluşumuna yol açarlar.
İdrar yolları enfeksiyonu oluşmasına sebep olarak bakterilerin gösterildiğini bir kez daha belirtelim. Vücuda giren bakteriler, sidik borusuna (üretra) ulaştıklarında idrar yolu enfeksiyonu başlamış olur. Vücuda giren bakterilerin anüs yoluyla buraya geldiği bilinmektedir. Tuvalet temizliği sırasında tuvalet kağıdı ilkin anüse değdirilirse, oradan alınacak bakterilerin genital bölgeye, genital bölgeden de üretraya (sidik borusu) ulaşması ve son derece kolay ve mümkündür. Anüsteki bakterilerin genital bölgeye temasıyla; idrarı mesaneden sidik deliğine kadar ulaştıran üretrada (sidik borusu), idrar torbasında (mesane), mesaneyi böbreklere bağlayan idrar kanallarında yahut böbreklerde enfeksiyon gelişebilir. İdrar yolları enfeksiyonunun kadınlarda daha sık görülme sebebi, üretranın kadınlarda daha kısa ve anüse daha yakın olmasıdır.
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu yine çokça karşılaşılan bir durum.
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu şikayetine eğilim artar. Bu durum sistit (mesane enfeksiyonu) de olabilir, karmaşık ve ciddi bir böbrek enfeksiyonu da (piyelonefrit) olabilir. Piyelonefritte erken doğum riski dahi olabileceği için, idrar yolları enfeksiyonundan şüphelenen bir hamile kadının hemen gerekli tetkikleri yaptırması hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı için son derece önemlidir.Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu riskini önlemek için, idrar kültürü yapılması gerekir. İdrar kültüründe üreme varsa, uygun bir antibiyotikle tedavi süreci başlatılıp, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde sistit veya piyelonefritin, anne ve bebek sağlığını tehdit etme riski azaltılmış olur.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Eğer sık idrara çıkıyorsanız, devamlı idrara çıkma ihtiyacı hissediyorsanız, acil olarak idrara çıkma hissi varsa, idrara çıkarken ağrı ve yanma hissediyorsanız, idrarınızda kan varsa, alt karın bölgesinde ağrı varsa, idrarınız ağır ve kötü kokuyorsa idrar yolları enfeksiyonu geçiriyor olabilirsiniz. Eğer tüm bunlara ilave olarak, ateş, bulantı, kusma, titreme gibi belirtiler de varsa enfeksiyonun böbreklere ilerlediği söylenebilir. Bunu anlamak için de bir doktora başvurmak ve gerekli tahlilleri yaptırmak gerekecektir.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolları enfeksiyonu sadece yetişkinlerde değil bebek ve çocuklarda da yaşanan bir durumdur. Bu durum, yetişkin organizmasında görüldüğü gibi, dışkıda bulunan bakterilerin idrar yollarına bulaşması, daha sonra da idrar kanalına doğru ilerlemesiyle olur. Eğer bebeğiniz ateşliyse, huzursuzsa, kilo almıyorsa yahut çok yavaş kilo alıyorsa, idrar rengi ve kokusunda anormallik varsa, ağlıyorsa ve karnı ağrıdığına dair hareketler sergiliyorsa tüm bunlar bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri olarak şüphe uyandırabilir. Böyle bir enfeksiyondan şüphelendiyseniz, böbreklerinin hasar görmemesi için bebeğinizi acilen bir çocuk doktoruna götürmeniz yerinde olacaktır.
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
İdrar yapma ihtiyacı hissedilir hissedilmez idrara çıkmak gerekir. İdrarı tutmamak İdrar yolları enfeksiyonu ile karşılaşmamak için en iyi önlemlerden birisidir. Bunun dışında genital bölgeyi temiz tutmak, sık sık duş almak, günde en az 8 bardak su içmek, cinsel ilişkiden önce ve sonra su içmek ve ilişkiden sonra genital bölgeyi yıkamak ve idrar yapma ihtiyacı hissedildiğinde beklemeden idrara çıkmak, idrar yolları enfeksiyonu oluşmadan önlemek ve oluştuktan sonra da yeniden tekrarlamamasını sağlamak açısından mühimdir.
İdrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi sayesinde ve de doğal yollarla iyileştirilebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
İdrar yolları enfeksiyonu tedavisinde antibiyotik kullanımı, hastaların yüzde seksenlik oranında iyileşme sağlamaktadır. Doktorunuz idrar kültürü sonucuna göre uygun bir antibiyotik reçete edecektir. Yanı sıra gerek görürse ağrıyı hafifletmek için spazm çözücü ve ağrı kesici ilaç da verebilir. Bol sıvı tüketimi de enfeksiyonun çözülmesi için destek sağlar. Üst idrar yolları enfeksiyonlarında hasta hastanede gözetim altında tutularak antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ağrı için sıcak su torbalarından yararlanılabilir. Sıcak su torbası ağrıyı çözecek ve daha kolay idrara çıkılmasını sağlayacaktır.
Kaynak: http://www.pufnoktalari.net/idrar-yolu-enfeksiyonu-neden-olur/