Kabızlık en kısa ve özet anlamıyla bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve azalması demektir. Bağırsakların normal bir çalışma düzeni ve disiplini vardır. Bu düzen şaştığında bağırsak içeriği tahliye edilemez ve bazı sıkıntılar doğar. Bağırsaklarda boşaltım sağlanamadığında karın bölgesinde şişlik, sertlik, bağırsaklarda doluluk hissi, sertleşen dışkı ve ıkınma sebebiyle makatta zedelenme ve kanama görülür. Kabızlık problemi kronikleşen kişilerde, ileri safhada basur başta olmak daha büyük sıkıntılar baş gösterebilir. Ciltte sararma, matlaşma ve sivilcelenme ve az da olsa kilo artışı görülebildiği gibi, psikolojik anlamda gerginlik ve huzursuzluk da hissedilebilmektedir.
Kabızlığın nedenleri çeşitlidir. Büyük oranda fiziksel nedenlerden kaynaklanan kabızlık, az da olsa psikolojik sebeplere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Yeterli oranda su tüketmemek, hareketsiz bir yaşam, karbonhidrat tüketiminin çok düşük oluşu, protein ağırlıklı beslenmek, kullanılan bazı ilaçlar; sebze, meyve, tahıl, baklagil, kuru meyve, bulgur, yulaf, kepekli ekmek gibi posa ve lif oranı yüksek gıdaları yeterince tüketmemek kabızlığa sebebiyet verir. Kabızlığın bir de psikolojik kökenli olan şekli vardır. Seyahatte olma, kendi evi dışında başka bir ortamda konaklamak durumunda kalma, stres, kaygı, her tuvaleti kullanamama, aşırı hijyen düşkünlüğü gibi sebeplere bağlı olarak tuvalet ihtiyacını erteleme gibi faktörler de bağırsakların çalışma düzenini bozar ve bağırsak tembelliğine zemin hazırlayabilir.
Kabızlığın nedenleri arasında bazı hastalıklar ve bu hastalıkların tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar da sayılabilir.
Bağırsak hareketleri herkeste farklıdır. Kimi insan iki günde bir tuvalete gitme ihtiyacı hissederken, kimi insan her gün bir kez, hatta günde iki kez tuvalete gitme gereksinimi hissedebilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için tuvalete çıkamama durumunun 3-4 gündür devam ediyor olması gerekir. Dışkılama sayısı haftada ikiye hatta bire indiğinde kabızlık probleminden bahsedilebilir. Kabızlık genellikle başlı başına bir sorundur, bir hastalığın belirtisi değildir ama bazen bir hastalığı yan etkisi olarak da oraya çıkabilmektedir.
Kabızlık Neden Olur
Kabızlığın nedenleri yazımızın başında da değindiğimiz gibi ana hatlarıyla bellidir.
Bazı durumlarda diyabet hastalarında bu hastalığa bağlı kabızlık görülebilmektedir. Zira diyabet hastalarında besinleri sindirme yeteneğini etkileyen bir sinir hasarı oluşmuş olabilir. Kabızlık problemi uzun süren veya sık aralıklarla kabızlık yaşayan kişilerin kan şekeri testi yaptırmaları doğru olacaktır.
Kabızlığın nedenleri ana hatlarıyla böyledir. Beslenme tarzını ve yaşam şeklini bağırsakların ve aslında tüm sindirim sisteminin normal ve sağlıklı çalışabileceği şekilde düzenlemek, kabızlık problemiyle karşı karşıya kalmamanızı sağlayacaktır.
Kaynak: http://www.pufnoktalari.net/kabizlik-nedenleri/