Hem yaprakları bununla beraber tohumlan çeşni olarak kullanılmaktadır. Taze kişniş yaprakları geniş ve düz yapraklı İtalyan maydanozunun yapraklarına benzediği için Çin maydanozu olarak da bilinir. Sofra kişnişi köri tozunda kullanılan ana maddelerden biridir.
Ayrıca özel Belçika biraların da ve öteki hoş kokulu yiyeceklerde kullanılır. Kişniş çoğu süre ilaç sanayinde tatlandırıcı olarak kullanılır. Ek olarak cin, turşu ve sosis yapımında olduğu şeklinde makyaj malzemeleri ve parfüm yapımında da kullanılır. Kişniş faydaları ve zararları bilinmesi halinde kişiler tarafından büyük bir gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir.
Kişnişin tarihi yedi bin yıl öncesine kadar dayanır ve malum en eski baharatlardan biridir. Aslen Akdeniz ve Orta Doğu kökenlidir sadece bin senelerdir Asya’da da yetişmektedir.
Kişniş çoğunlukla Morocco, Romanya ve Mısır’da yetişir ve ek olarak Çın ve Hindistanda’da azca da olsa kişniş üretimi yapılmaktadır. Taze kişniş üretimi ABD’de güneyde ve Orta ABD’de yapılmaktadır. Kişniş yağı karvon, geraniyol, limonen, borneol, kamfor, elemol ve linalol şeklinde fitonutrientlerle zengindir.
Maydanoz familyasından bir bitkidir. Genelde Akdeniz ikliminin yaygın olduğu birçok yerde yabani ve kültür nebat olarak yetişmektedir. Boyları averaj 55-65 santimetre kadar olan bir senelik bir bitkidir. Bitkinin alt ve üst yaprakları farklı görümdedir.
Alt yaprakları tıpkı maydanoz yaprakları gibidir. Hafifçe tüylüdürler ve çok kötü bir kokuya sahiplerdir. Kişnişin tohumunu taşıyan meyvesi tanen, nişasta, şeker, durağan ve uçucu yağlar içermektedir. Kişniş tohumları kurutulduktan hemen sonra baharat şeklinde yemeklerde ve daha çok sayıda yerde kullanılmaktadır. Gövdesi de sebze benzer biçimde pişirilerek yenilebilir. Aynı zamanda kişniş çayının faydaları da bir o kadar fazla olmaktadır.
Ek olarak kişnişte kuarsetin, kaemferol, ramnetin ve epigenin şeklinde flavanoitler bulunmaktadır. Kişniş tohumu faydaları kanser, şeker ve kalp hastalıklarıyla mücadelede etkin olduğu biri olan kafeik ve klorojenik fenolik asit bileşenleri içerecektedir.
Kişniş tam bir demir, magnezyum ve manganez deposudur. Bin Hindistan’da iştah açıcı olduğu düşünülmektedir ve tonik ve öksürük şurubunda kullanılmaktadır. Gerginlik üzerindeki etkilen üzerine hayvanlar üzerinde yapılan deneyler devam etmektedir.
Şeker hastası fareler üzerinde meydana getirilen deneylerde kişnişin insülin salgılanmasını sağladığı ve kan şekerini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Kişniş Nasıl Kullanılır?
Yağ ve kolesterol oranı yüksek farelere verildiğinde kişniş yağı faydaları kolesterol ve trigliserit oranını önemli ölçüde düşürdüğü görülmüştür.
Araştırmacılar kişniş içerisinde dodesenal adında olan bir bileşim keşfetmişlerdir ve bu bileşimin salmonelîa bakterisini öldürmede kullanılan antibiyotikten iki kat daha etkili olduğu gözlenmiştir. Kişniş faydaları nelerdir? Sorusuna verilebilecek yanıtlar ise şu şekildedir;
Kişniş tohumları güzel bir şekilde yıkanarak temizlendikten sonra, bir havanda ya da çukur bir kap içerisinde ezilir. Kısık ateşte süt ya da bu gibi sıvılar kaynatıldıktan sonra da içerisine bir miktar kişniş eklenerek karıştırılır. En son olarak damak tadınıza göre bal ya da tarçın ekleyerek oldukça sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli içecekler elde edilebilmektedir.
Kaynak: http://www.pufnoktalari.net/kisnisin-faydalari/