Konu İçindeki Başlıklar
Sarı Kantaron Faydaları
Sarı Kantaron, ana vatanı Avrupa, Kuzey Afrika, Batı Asya olan, Amerika kıtasından Asya kıtasına kadar tanınıp sevilen, dünyanın hemen her bölgesinde yetişebilen, üzerinde parlak, yıldız şeklinde sapsarı çiçeklerin olduğu, şifalı bir bitkidir. Amerika’da en çok satılan bitkiler arasında olan sarı kantaronun asıl şöhreti, orta dereceli depresyona çok iyi gelmesinde gizlidir. Gerginlik, stres ve depresyonun en doğal çözümlerinden biri olarak tanınan sarı kantaron çiçeği, halk arasında Binbirdelik otu olarak da bilinir. Diğer yöresel isimleri kanotu, yaraotu, kılışotu ve mayasılotudur.
Genelde yeşilliğin yoğun olduğu bayır, yayla, köy ve küçük tepelik alanlarda yetişir. Büyümesi için özel bir çaba ve bakım gerekmez, yol kenarlarında bile kendi kendine büyüyebilir. Çiçek ve kök kısımlarından faydalanılan sarı kantaron, yazın sapsarı çiçeklerini açar ve kışın yapraklarını döker. Sarı kantaronun 5 parçadan oluşan altın sarısı renklerde ve şemsiyeyi andıran çiçeklerinin kenarları siyah renkli tüylerle çevrilmiştir Sarı kantaron çiçeği ışığa tutulduğuna içinde bolca yer alan yağ guddeleri ışığa yenik düşer ve parlak noktacıklar şeklinde görünür.Sarı kantaron çiçeği bu görüntüsüyle adete bir doğa harikasıdır.
Sarı Kantaron Faydaları
Sarı kantaron, içerdiği bileşenlerle pek çok derde deva olan şifalı ve önemli bir bitkidir.
İşte sarı kantaron çiçeği faydaları:
Sarı Kantaron Yağı
Gördüğünüz gibi küçük şişelerde satılan büyük mucizeler olan şifalı yağlar familyasının en güzide bireylerinden biri olan sarı kantaron yağı faydaları alt alta sıralandığında upuzun bir liste oluşuyor. 7’den 70’e her yaştan insana ve pek çok probleme şifa olan sarı kantaron yağını evinizin bir köşesinde mutlaka bulundurmalısınız.
Sarı Kantaron Çayı
Bitki çayları çok eski çağlardan beri, şifa bulmak, zinde kalmak, sağlıklı yaşamak ve pek çok sağlık sorunu ve şikayete çözüm sağlamak için tercih edilmiştir ve hala da edilmektedir. İnsanoğlu, yaşam sona erene kadar bu envai çeşit faydalı bitkinin faydalı içeriğinden yararlanmaya da devem edecektir çok büyük olasılıkla.
Bitki çaylarını hazırlama süreci, siyah çay demlemek gibi kolay değildir; zira belirli demlenme şekilleri ve süreleri vardır. Bitki çaylarının gerekli tesiri gösterebilmeleri için bu demleme şartlarına uymak gerekir. Genel olarak bir bitki çayının demlenme süresi ortalama 15-20 dakika civarıdır.
Bu çayı hazırlamak için 3 çay kaşığı sarı kantaron ile 1 su bardağı sıcak suya ihtiyacınız var.
Sarı kantaronun hem sap kısımlarını hem de sarı kantaron çiçeğini çay yapımında kullanabilirsiniz. Eğer tazesini bulursanız çayını taze sarı kantaronla hazırlayabilirsiniz ki bu daha da faydalı olacaktır. Ama eğer tazesini bulma imkanınız yoksa, kurutulmuş olanlarından da satın alabilirsiniz. Kurutulmuş sarı kantarondan 3 çay kaşığı alıp bir bardağın içine atın ve üzerine 1 su bardağı kaynar su ilave ederek bardağın ağzına bir kapak kapatın ve demlenmeye bırakın. 10- 15 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz.
Eğer uçuk şikayetiniz varsa temiz bir parça pamuğu demlediğiniz sarı kantaron çayına batırıp uçuklarınızın üzerine bastırın. Uçuk bölgesindeki mikroplar kırılacak ve uçukta iyileşme görülecektir.
Kantaron Yağı Fiyatı: Eczane ve aktarlarda kolaylıkla bulabileceğiniz sarı kantaron yağının satış fiyatı 13 TL civarındadır.
Kaynak: http://www.pufnoktalari.net/sari-kantaron/