Konu İçindeki Başlıklar
Ses Kısılmasına Ne İyi Gelir
Hemen herkes hayatının belli zamanlarında birtakım nedenlere bağlı olarak ses kısıklığı yaşar. Sesteki çatallaşma, titreşim ve boğuk seslerin hepsi ses kısıklığı olarak adlandırılır. Bu, kendiliğinden geçebilecek ciddi olmayan bir durum olabileceği gibi, ciddi sorunların habercisi de olabilir. Unutmamak gerekir ki ses kısıklığı bir hastalık değil, bir hastalığın ya da sorunun habercisidir. Bu nedenle uzun süreli durumlarda (birkaç hafta) mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Ses Kısıklığının Nedenleri
Ses telleri çevresine gelen darbeler, enfeksiyonlar, alerji, sigara, duman, alkol, mideden yukarı doğru asit kaçağının olması (reflü), uzun süre bağırmak, çığlık atmak ya da ağlamak ses kısıklığının nedenleri arasında gösterilir. Ses kısıklığı ile birlikte nefes almada zorlaşma, yanma ve yutma zorluğu gibi sıkıntılar yaşanabilir.
Ses kısıklığı yaşamamak için; sesimizi doğru kullanmamız, onu uzun süreli ve yüksek bir şiddetle kullanmamamız gerekir. Beslenmenin ses üzerinde etkileri bilinmektedir. Sağlıklı besinler tüketmeye ve kimi yakıcı baharatlardan uzak durmaya çalışmak önemlidir.
Kuru bir ortam ses telleri için iyi değildir. Bu nedenle bulunduğunuz ortamın kuru olmamasına dikkat ediniz. Özellikle kış aylarında kaloriferin ya da ısıtıcının üzerine konulacak bir kap su evi nemlendirerek boğazınızın tahriş olmasını öneleyecektir.
Sigara ve egzoz dumanından uzak durmak, yakıcı kimyasal buharlarını solumamak gereklidir. Bunlar ses kısıklığının yanında daha ciddi sorunlara da yol açarlar.
Uykusuz kalmak, düzensiz uykuya sahip olmak ses tellerinizin ve kaslarınızın yeteri kadar dinlenememesine yol açar. Sesiniz kısıksa mutlaka uykunuzu düzenli bir şekilde almalısınız.
Yemekleri çiğneyerek daha küçük parçalara bölmek ve yumuşatmak, besinlerin gırtlağınızdan geçerken sorun yaratmamasını sağlar. Yiyecekleri tam çiğnemeden yutmak ses tellerinize ve çevresine zarar verebilir.
Ses Kısıklığı Tedavisi
Ses kısıklığı ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğinden en iyi teşhis doktor tarafından yapılır ve duruma göre tedavi şekli belirlenir. Ama kısa süren ses kısıklıkları için, örneğin gribal enfeksiyonlardan, soğuk algınlığından, aşırı alkol, sigara tüketiminden ve sürekli bağırmaktan ya da çığlık atmaktan kaynaklanan ses kısıklıkları için kendi kendinize uygulayabileceğiniz yöntemler ve ses kısıklığına iyi gelen bitkiler tedaviler de bulunmaktadır. Bu tip tedavi yöntemlerinde hızlı olmak önemlidir. Ses kısıklığınızın birkaç gün içerisinde geçmesi gerekir.

Kaynak: http://www.pufnoktalari.net/ses-kisilmasina-ne-iyi-gelir/