Konu İçindeki Başlıklar
Şiddetli baş ağrısı, kişiyi hayattan soğutan, yaşam kalitesini bozan, hekime en çok başvurmayı gerektiren rahatsızlıklardan birisi. Asla hafife alınmaması gereken ağrılarsan birisi olan baş ağrısı vücudun bir refleksi olup, mutlaka dikkate alınmalı, üzerinde durulmalı ve tedavi olunmalıdır.
Baş ağrısının sebepleri araştırılmadan ve nörolojik bir muayene yapılmadan uygulanacak tedaviler daha ciddi sorunlara, sakatlık ve hatta ölümlere bile sebep olabilmektedir
Peki şiddetli baş ağrısı neden olur, altında ne gibi sebepler aramak gerekir bir bakalım.
Kişide eğer bilinen ve belirti veren bir rahatsızlık yoksa, ısrarcı ve şiddetli ağrılara eşlik eden bulantı ve kusmalar ciddiye alınmalı, dikkatle takip edilmeli ve mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Ciddi baş ağrısına eşlik eden bulantı ve kusmalar beyin tümörlerine işaret edebilir.
Ama beyinde tümör olan her hastada baş ağrısı olacak diye bir kural da yoktur. Ama beyinde oluşan tümörler kötü huylu olsalar bile vücudun başka bölgelerine sıçramazlar.
Şiddetli Baş Ağrısı Nedenleri
Migren şiddetli baş ağrılarından birisidir. Sebebi kesin olarak kestirilemeyen ama tetikleyen bazı sebeplerin olduğu bilinen ve çoğu kez de genetik sebeplere dayandırılan migreni; stres, beyin sinirindeki değişikliklerin, kan dolaşımı sorunlarının, serotonin ve diğer ağrı düzenleyen kimyasalların migreni tetiklediği bilinmektedir
Bunların haricinde, çikolata, şarap, peynir gibi besinlerin de migreni tetikleyen unsurlar olduğu bilinmektedir.
Gerilim tipi baş ağrısı da şiddetli baş ağrılarından birisidir. Boyun, omuz, kafa derisi ve çene kaslarının gerilmesi gerilim tipi şiddetli baş ağrısı nedenleri olarak gösterilebilir.
Bunların dışında depresyon, anksiyete, stres, kafada zedelenme gibi problemler de kasların gerilmesine ve dolayısıyla da baş ağrısına sebep olabilmektedir.
Bilgisayar başında çalışmak gibi başı uzun müddet sabit şekilde tutmak da baş ağrısına yol açar.
Bunların dışında efor sarf etme, uyurken kötü pozisyon alma, uykusuzluk, diş gıcırdatma, sinüzit, halsizlik, göz yorgunluğu yahut öğün atlama da baş ağrılarına sebebiyet verir
Bazı gıdaların da baş ağrısı yaptığı bilinmektedir. Eski peynirler, çikolata, şarap gibi fermente içecekler bunlar arasında sayılabilir.
Kahve tiryakiliği olan birisinin kahve yoksunluğu yaşaması da baş ağrısı sebepleri arasında gösterilebilir.
En şiddetli baş ağrılarından birisi de küme tipi baş ağrısıdır. Aniden gelir ve kişiyi deyim yerindeyse çıldırtabilir. Küme tipi şiddetli baş ağrısının kesin sebepleri bilinmiyor olsa da, hekimler bunu serotonin yahut histamin salgısının aniden salgılanmasıyla ilişkilendirir. Parlak ışıklar, sıcaklık, yüksek irtifa, fiziksel yorgunluklar da küme baş ağrılarını tetikler.
Bunların dışında boyun ve baş yaralanmaları, beyin damar hastalıkları, beyin tümörleri, beyin basıncının yükselmesi, beyin enfeksiyonları ve sinüzit gibi sebepler de şiddetli baş ağrısına sebebiyet verirler.
Şiddetli ve ısrarcı baş ağrılarının en ciddi sebebi olarak beyin tümörleri gösterilebilir. Bu sebeple şiddetli baş ağrıları ısrarcı hale gelmişse mutlaka hekime görünmek ve şikayeti dile getirmek gerekir.
Bir de enseden gelen baş ağrısı şikayeti vardır ki en tehlikeli ve üzerinde önemle durulması gereken ağrılardan bir tanesidir.
Enseden gelen baş ağrısı; yüksek tansiyon, boyun kaslarının hasar görmesi, migren, boyunda disk kayması, boyun kireçlenmesi, menenjit, sinüzit, stres, duruş bozuklukları, boyun ve kafa bölgesinde yaralanmalar, beyin kanaması gibi sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
Şiddetli Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kişiye hayatı zehir eden, günlük yaşamı alt üst eden, iş gücünü ve verimi engelleyen şiddetli baş ağrısı için ne yapılabilir, şiddetli baş ağrısı nasıl geçer bir bakalım.
Şiddetli baş ağrısı nasıl geçer sorusunun yanıtı olarak şunları da söyleyebiliriz:
Kahve içebilirsiniz. Evet kafein baş ağrısını azaltır. Ağrı yeni başlarken, yani henüz şiddetlenmemişken 1 fincan kahve içmek ağrının şiddetlenmesini engelleyecektir.
Lavanta kokusunun da rahatlatıcı etkisi vardır. Bir iki damla lavanta yağı ile şakaklara ve boyun bölgesine masaj yapmak ağrıyı biraz dindirebilir. Sıcak suya birkaç damla lavanta damlatıp teneffüs etmek de sağaltıcı etki yapar.
Kulakları baş parmak ve işaret parmakların arasına alarak ikiye katlamak ve 1 dakika kadar o şekilde tutup bırakmak da işe yarar yöntemlerden bir tanesidir.
Kulak memelerine 1 dakika süreyle mandal takmak da işe yarayan yöntemlerdendir
Kaynak: http://www.pufnoktalari.net/siddetli-bas-agrisi/