Konu İçindeki Başlıklar
WBC (Lökosit) yüksekliği nedir, halk arasında akyuvar olarak da bilinen lökositler, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve enfeksiyonlara karşı savaşmada önemli rolleri vardır.
Kandaki beyaz kan hücrelerinin sayısını öğrenmek için yaptırdığınız teste lökosit ya da WBC testi denir. Kan değerlerinizde bulunan lökositler enfeksiyon oluşumunu engeller. Bu hücreler enfeksiyona sebep olabilecek virüs, bakteri ve diğer organizmaları yok etmekle görevlidir. Eğer bakteriyel enfeksiyonunuz varsa lökosit (WBC) yüksekliği ortaya çıkabilir.
Peki WBC yüksekliği ne anlama gelir bir bakalım. Vücut, enfeksiyon geliştiğinde, bunu temizleyebilmek için lökosit üretir. Vücudun yüksek miktarda lökosit üretmesi, bunun altında bir sağlık sorunu olduğunu gösterir. Normal bir insanda olması gereken lökosit sayısı her mikro litrede 4 bin 500 ve 10 bin arasıdır.
WBC Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?
Yapılan kan tahlili WBC yüksekliğine işaret ediyorsa bazı yöntemler ve yaklaşımlarla bu durum tedavi edilebilir. Kanda WBC yüksekliği için nasıl bir tedavi yöntemi izlenebilir bir bakalım.
Kanda WBC yüksekliği çoğunlukla bir enfeksiyondan kaynaklandığı için, antibiyotik kullanımı ile lenfosit seviyesi belli bir düzeye çekilebilir.
Yenilen her şey kana geçtiği için, kandaki lenfosit seviyesini düşürmek için, beslenme programına bazı besinler eklenmelidir. Başta C vitamini içeren gıdalar, kandaki lenfosit sayısını düzene sokar. C vitamini açısından en zengin gıdaları limon, portakal, mandalina, greyfurt, kivi, maydanoz, çilek, ananas, yeşil biber, karnabahar, brokoli ve havuç olarak sıralayabiliriz.
Vücudun direncini artıran ve koruyan antioksidanlar, vücudu doğal yollardan koruma altına alır. Bu sebeple antioksidan içeren gıdaları sık sık ve yeterli miktarda tüketmek de hemen hemen her tür hastalığa karşı koruma sağlamak anlamına gelir. Bunun için de sarımsak, soğan, çekirdekli koyu renk üzüm, çay, taze sebze meyve gibi antioksidan içeriği yüksek olan gıdaları tüketmek gerekir.
Vücudun kendiliğinden üretemediği bazı bileşenler vardır, onlardan birisi de Omega-3 yağ asitleridir. Omega-3 yağ asidi, gıdalar vasıtasıyla vücuda alınmalıdır. Omega-3 yağ asidi kalp sağlığını geliştirir ve fagositoz işlevini artırır. Omega-3 yağ asidi çoklukla somon, alabalık, ringa gibi yağlı balıklarda, keten tohumunda ve cevizde bol miktarda bulunur.
Yüksek oranda yağ, tuz ve şeker içeren gıdalardan olabildiğince uzak durmak ve daha çok sarımsak, üzüm, baharat, kuruyemiş, soya proteini, sirke, siyah çay ve yeşil çay gibi yiyecek ve içeceklere ağırlık vermek gerekir.
Hamilelikte WBC Yüksekliği
Gebelik sürecinde de kanda WBC yüksekliği meydana gelebilir. Hatta bu herhangi bir enfeksiyona yahut başka bir sebebe bağlı olmaksızın da gelişebilir. Gebelik döneminde 15 bin civarında lökosit sayısı artışı normal kabul edilir.
Doğum sırasında ve doğum sonrasında WBC miktarı artabilir, hatta 25 bin ila 30 bin civarına yükselebilir. Hamile kadınların akyuvar değerlerinin düşme süreci doğumdan 1 ay sonra net olarak gözlemlenebilir. Anne karnındaki WBC sayısı da çoğunlukla doğumdan 1 hafta sonra normal seyrine döner.
Gebelik döneminde lökosit seviyesinin kontrol edilmesi son derece mühimdir. Lökosit değerlerinin yüksek çıkması normal bir durum olarak görülse de, çok yüksek çıkması anneye ve bebeğe zarar verebilecek bir durum olarak da algılanmalı ve ona göre hareket edilmelidir.
Bebeklerde WBC Yüksekliği
Bebeklerde de kanda WBC yüksekliğine rastlanabilmektedir. Bunun sebebi de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. İdrar yolu enfeksiyonu ilerledikçe böbreklere zarar verebilmektedir.
Hatta ilerleyen süreçlerde böbrek fonksiyonlarında bozulma ve tansiyon yüksekliği dahi yapabilmektedir. Hastalık erken teşhis edildiğinde bu riskler de ortadan kalkar. Böbrekler haricinde, idrar yollarında ve diğer idrar yolu yapılarında oluşan enfeksiyonlarda da lökosit yüksekliği görülebilmektedir.
Kaynak: http://www.pufnoktalari.net/wbc-lokosit-yuksekligi-nedir-neden-olur-nasil-dusurulur/