Başın tacı olan yumurta, her yaştan insanın en sevdiği yiyeceklerin de başında gelir. Pişirmesi kolaydır, pratiktir, lezzetlidir, doyurucudur, besleyicidir, faydalıdır. Protein, karbonhidrat, omega 3 yağ asitleri, vitamin ve mineral bakımından doğuştan şanslı olan yumurta, bilhassa kahvaltı sofralarının en göz alıcı, en renkli tarafıdır.
Tavada kızartılmış 1 adet yumurtada, kendi sarısındaki yağ da dahil olmak üzere toplam 7 gram yağ bulunur. Sahanda yağda pişirilmiş bir yumurtanın 63 kalorisi yağdan gelir.
Tavada yapılmış ya da diğer adıyla yağda yumurta folik asit, fosfor, demir, çinko ve protein açısından oldukça zengindir. Yağda yumurtanın yağ içeriği ve dolayısıyla kalorisi de yüksektir. Kilo ve sağlık sıkıntısı olan kişilerin haşlanmış yumurta tercih etmeleri daha doğru olacaktır.
2 adet kızartılmış yumurta yaklaşık 13 gram protein içeriği ile kadınların günlük protein gereksiniminin %27’sini, erkeklerin günlük protein gereksiniminin ise %22’sini karşılar. Yağda kızartılmış yumurta hormonların dengede kalmasını sağlar, hücrelerin çalışma işleyişini destekler ve kasları güçlendirir. Yapılan araştırmalar gösterir ki protein yönünden zengin gıdalar daha uzun süre tokluk verir ve böylelikle zayıflamaya dolaylı yoldan destek sağlamış olur.
Yumurtanın Faydaları
Kolesterol içeriği nedeniyle çok sık yenilmesi salık verilmeyen, bazı uzmanların da her gün 2-3 adet yenilebileceği yönünde görüş bildirdiği yumurta, kararında tüketildiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok değerli vitamin ve minerali sağlar.
Yumurtadan çekinilmesinin sebebi, içerdiği kolesterol miktarının yüksekliğidir. 1 standart boy yumurtada ortalama 186 mg. kolesterol bulunur. Bu da yetişkin ve sıhhatli bir kişinin günde alması gereken kolesterol miktarının handiyse yarısını oluşturur. Günde 1 adet yumurta yemek kolesterole sebep olmaz ama 2 adetten sonrası için dikkatli olmak gerekir.
Yağda yumurta yapılışı kolaydır ama yine de bazı incelikleri yok değil. Yağda yumurta yapılacak tavanın yapışmaz tabanlı olması iyi bir seçim olabilir. Ama bakır sahanlar da yumurtanın görselliğini ve cazibesini arttıran özelliktedir. Yağda yumurta yapacağınız sahanı veya tavayı ocağa oturtun ve kullanmak istediğiniz yağı tavaya alın. İster tereyağı kullanın ister zeytinyağı, yağın erimesi yahut kızmasını bekleyin.
Ama eğer kolesterol, yüksek tansiyon, fazla kilo gibi şikayetleriniz yoksa tereyağı kullanmanız lezzet açısından daha iyi bir seçim olacaktır. Tereyağı eriyince yumurtaları yavaşça sahana kırın ve şöyle bir sallayın ki, yumurta akları sahana dağılsın ve iyice pişsin. Yumurtaların üzerine bir çimdik tuz, biraz karabiber ve biraz da toz kırmızı biber serpin ve sahanın kapağını kapatarak ocağın altını kısın.
Yumurta akları piştiğinde ocağın altını kapatın ve yağdan yumurtayı sıcak sıcak servis yapın.
Eğer yumurta aklarının kolay pişmesini sağlayamıyorsanız, yumurta aklarını ve sarılarını ayırın, önce akları pişirin, aklar piştikten sonra sarıları pişirin.
Kapağı kapalı olan sahanın içinde yumurta sarıları daha kolay pişecek ama tam da katılaşmayacaktır. Çatalla dokunduğunuzda biraz sıvı biraz da katı, kayısı kıvam aldığını göreceksiniz ki işte bu yağda yumurtada en mükemmel görünümdür. İsterseniz yumurtaları kırdıktan sonra sarıları dağıtarak da pişirebilirsiniz. Bu tamamen sizin göz ve damak zevkinize kalmış.
Peki bu şölen size kalori puanı olarak ne kadara patlayacak dersiniz? Hemen söyleyelim, yağda çevrilmiş bir yumurta ortalama 92 kalori içerir.
Yağda yumurtayı 2 adet yumurtayla yapıyorsanız 182 kalori cepte demektir.
Kaynak: http://www.pufnoktalari.net/yagda-yumurta-kac-kalori/